Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve Kalkınma Bankası işbirliği ile yapılan illerin uygun yatırım alanları araştırmasında sektörlerdeki mevcut durum ortaya konulmuş iç-dış ticaret analizi, kümelenme analizi, girdi-çıktı analizi, ileri-geri bağlantı katsayıları gibi analizler yoluyla Bayburt ilinin potansiyel yatırım konuları ortaya konulmuştur. Yapılan çalışmalarda gelişme eksenine sahip 5 ana sektörden birinin de Madencilik olduğu tespit edilmiştir.
Maden Teknik Arama Kurumunun 2006 yılında Bayburt ilinde yaptığı kısmi rezerv tespit çalışmasına göre Bayburt 180 Milyon Metreküp ekonomik kıymete sahip, görünür doğal taş rezervine sahiptir. Görünmeyen rezerv ile birlikte sahip olunan rezervin 500 Milyon Metreküpün üzerinde olduğu tahmin edilmektedir.
İlde Bayburt taşı olarak bilinen traverten, oniks, tüf ve bej kaynakları mevcuttur ve yatırımcılar için avantaj sağlamaktadır.
Bölgede ‘Bayburt Taşı’ olarak bilinen çevrenin inşaat taşı ihtiyacını karşılayan, yöreye ekonomik katkı sağlayan taş ocakları da işletilmektedir. Çeşitli restorasyon işlerinde kullanılan bu yontma taş; cami, minare, çeşme, mezar taşı ve benzeri işlerde tercih edilmektedir. İl son 10 yılda doğal taş sektöründe kayda değer bir ivme yakalamıştır ve bu eksende gelişmeye devam etmektedir.
Bayburt Özel İdaresi’nin yararlanıcısı olduğu Bayburt Doğal Taş Üretim ve Pazarlama Destek Merkezi Projesi Avrupa Birliği’nin IPA programı kapsamında finanse edilmiş ve yaklaşık 10 milyon € bütçe desteği ile uygulanmıştır. Proje tamamlanarak 1 Nisan 2017’de hizmete açılmıştır. Bu ortak kullanım tesisinde bölgede çıkarılan doğal taş bloklarının işleme prosesindeki ilk basamak olan ağır (plakalama, karot vb.) işler kamu faydası gözetilerek cüzi meblağlarla yerine getirilmekte ve doğal taş işletmelerine üretim maliyeti avantajı sağlanarak rekabetçiliklerine destek verilmektedir.